Caror criterii trebuie sa corespunda un set de carti pentru copii de 3-5 ani

Caror criterii trebuie sa corespunda un set de carti pentru copii de 3-5 ani

Desigur, exista clasici, povesti marete, testate de timp si de generatii de copii, dar acestea nu mai au o cerere atat de mare deoarece copiii cer mereu ceva nou. Cum navighezi intr-o mare de carti?

Cum alegi acele carti pentru copii care sa corespunda si sa placa copiilor de 3-5 ani?
In continuare vei gasi cateva cerinte simple pe care trebuie sa le indeplineasca aceste carti copii, pentru a indeplini in mod adecvat functiile lor de baza: sa fie informative si interesante, capabile sa transporte un copil mic in lumea minunata a povestilor.

• Prima cerinta este evidenta: atractivitatea.

O carte pentru un copil mic ar trebui sa fie luminoasa si atragatoare. La urma urmei, prima impresie conteaza foarte mult. Acest lucru este valabil mai ales pentru copii – primul lucru la care sunt atenti sunt culorile vibrante. Acest lucru se datoreaza particularitatilor vederii si perceptiei copiilor.

• In al doilea rand, o carte pentru copii ar trebui sa contina cat mai multe ilustratii.

Imaginile luminoase nu numai ca atrag atentia, dar sunt, de asemenea, un fel de ajutoare pentru ca un copil sa invete despre lumea din jurul sau. Cu ajutorul ilustratiilor, copilul poate asocia sunetul cuvantului cu obiectul, ceea ce este esential pentru dezvoltarea abilitatilor de vorbire.

Imaginile frumoase sunt ghidul unui copil pentru a invata despre lumea din jurul sau. Alege edituri pentru copii care iti ofera carti de acest fel, si nicidecum altele.

• In al treilea rand, o carte pentru copii ar trebui sa fie alcatuita dintr-un set de mici povesti sau povestiri.

Este dificil pentru un copil sa se concentreze asupra unui subiect pentru o perioada lunga de timp, iar o poveste prea lunga il oboseste pur si simplu. Copilul isi va pierde rapid interesul pentru ea, indiferent cat de buna a fost din punctul de vedere al unui adult.

• O cerinta aparte este legata de intriga povestilor pentru cei mici: cat mai multa actiune si cat mai putine descrieri, si neaparat – un final fericit.

Pentru copii este mult mai interesanta actiunea povestii decat descrierile. Nu fara motiv, dintre toate partile de vorbire, copiilor mici le plac cel mai mult verbele. De asemenea, povestea ar trebui sa fie cat mai amuzanta posibil.

Actiunea si distractia sunt ceea ce are nevoie orice copil mic, pentru ca ei sunt facuti tot din actiune si optimism. Copiii mici sunt foarte exigenti cu privire la continutul povestilor – au nevoie de claritate, binele trebuie sa triumfe intotdeauna asupra raului, copiii nu percep jumatati de ton, tonuri diferite pe care vor incepe sa le inteleaga mai tarziu cand cresc.

In plus, copiii – optimisti incorigibili, au nevoie de un final fericit. Asa cum se spune: binele trebuie sa invinga, dreptatea trebuie sa prevaleze. Da, este o iluzie, dar nu ar trebui sa-i privam pe copii de un basm atat de fermecator, mai tarziu vor reusi ei sa se dezamageasca singuri, fara ajutorul povestilor din copilaria frageda.

• In intriga cartilor pentru copii, binele trebuie sa triumfe intotdeauna asupra raului

Cartile pentru copii ar trebui sa fie educative intr-o anumita masura, dar nu ar trebui sa se transforme intr-un manual. Punctul nevralgic al tuturor cartilor pentru copii este morala. Da, aceasta trebuie sa fie prezenta neaparat. In acelasi timp, nu trebuie sa fie intruziva, prescrisa, asa cum se spune, pe toate paginile. Cartile trebuie sa fie informative, dar totodata intrigante.

O conditie obligatorie inainte de a citi carti unui copil consta in faptul de a te familiariza cu continutul cartii.

Chiar daca imaginile sunt foarte atragatoare, continutul poate fi fad si fara morala. De asemenea, este mai bine sa fii pregatit din timp pentru intrebarile pe care le poate pune un copil mic in timp ce i se citeste.

Copii sunt intotdeauna la fel de plini de intrebari ca o perna de puf. Parintii experimentati, citind cartea, pot identifica in avans punctele cheie care vor atrage atentia copilului si vor provoca intrebari. Fii pregatit sa infrunti toate intrebarile!

O astfel de pregatire va sprijini autoritatea parinteasca si ii va facilita copilului absorbtia noilor povete din poveste.

Acum, ca iti este mult mai clar cum sa alegi carti pentru copii de 3-5 ani, nu ezita sa le faci o surpriza procurand mai multe carti si citind impreuna!