Amenajarea biroului si a spatiului de lucru

Amenajarea biroului si a spatiului de lucru

Lucratul remote a devenit o tendinta printre marile companii din tara si din strainatate, tot mai multe firme adopta acest stil deoarece isi pot recruta personal din orice colt al tarii si de ce nu din aproape orice tara europeana si nu numai. De asemenea si in randul angajatilor, aceasta stil de lucru a fost imbratisat deoarece ajuta la economiile acestora, eliminand complet costurile de transport pana la birou dar si reducand multe alte costuri in randul firmelor.

Daca acasa este acolo unde iti este sufletul, atunci biroul este locul in care creierul trebuie sa lucreze. Uneori amenajarea unui spatiu de lucru sau birou acasa a devenit o problema destul de mare in randul tuturor, asta si datorita magazinelor de mobila care pun la dispozitie mii de modele de birouri, scaune de birou, dulapuri de arhiva etc.

Un sfat in amenajarea biroului de acasa este sa il amplasezi pe cat posibil separat de restul locuintei, in care sa iti petreci timpul in orele de program pentru a evita defocusarea.

Alegerea camerei in care iti vei amenaja biroul este un pas extrem de important, avand in vedere ca acest spatiu este unul in care iti vei petrece o buna parte a timpului. Incaperea aleasa trebuie sa beneficieze de lumina naturala si posibilitatea aerisirii.

O amenajare minimalista te ajuta sa fii mai organizat

Noi suntem de parere ca o camera bine organizata duce si la o minte bine organizata. De aceea iti recomandam o amenajare minimalista, intretinuta de lumini calde si mai ales lumina naturala la discretie.

Amenajarea biroului in spatiu economic

Daca locuiesti intr-un apartament modest cu spatiu restrans sau intr-o casa open space, incearca pe cat posibil sa delimitezi vizual zona de lucru de restul camerei sau al casei. Noi iti recomandam sa folosesti separatoare de camera de lemn care vor permite luminii naturale sa patrunda in zona ta de lucru si vor crea intimitatea de care ai nevoie la birou.

Job-ul iti impune sa pastrezi si sa arhivezi documente?

Daca job-ul iti impune sa pastrezi toate documentele si dosarele vechi, spatiul tau de lucru are nevoie de cat mai putine suprafete pe care sa fii tentat sa asezi lucruri. Nici prea multe sertare nu sunt estetice, asa ca cel mai bine ar fi sa optezi pentru minimul necesar ca sa-ti desfasori activitatea.

Poti opta pentru dulapuri de birou cu rafturi bine delimitate in care poti arhiva cu usurinta documentele de care vei mai avea nevoie pe viitor, facilitand astfel gasirea lor la nevoie.
Pe piata au aparut nenumarate stiluri de dulapuri pentru birou din materiale metalice sau lemn care iti pastreaza decorul elegant din in locuinta.

Locuri de amplasare a biroului si a spatiului de lucru

• Amenajarea biroului in dormitor
Daca stai intr-un apartament cu trei sau patru camere, sau poate chiar intr-o casa cu etaj, iti poti instala spatiul de lucru intr-un dormitor pe care nu il folosesti pentru odihna. Poti inlocui patul cu o canapea extensibila, si dulapurile pentru a depozita documente si obiecte de birotica.

• Amenajarea biroului in camera de zi
Spatiul ramas liber in living poate fi amenajat cu usurinta intr-un spatiu in care sa lucrezi si nu este deloc necesar ca biroul sa aiba exact aceeasi culoare sau model ca biblioteca, masuta de cafea, etajerele sau scaunele. Ba chiar din contra, pentru a delimita mai bine zona de lucru, mobilierul dedicat acesteia poate avea o culoare complet diferita.

• Amenajarea biroului in balcon
Balconul poate fi o solutie foarte buna, spatiu adesea ales de ca loc de lucru de tot mai multi oameni, mai ales daca dispui de un balcon generos, singura conditie sa fie bine izolat termic si fonic si sa ai acces la o priza si la internet.

Poti folosi drept suport de lucru un birou in stil clasic, industrial sau modern, dupa preferinte, sau o masuta pliabila montata pe perete, daca lucrezi pe laptop si nu ai nevoie de prea mult spatiu. In balcon ai avantajul luminii naturale din belsug, dar mare atentie, totusi, cum alegi draperiile sau jaluzelele de la geamuri, pentru ca nu vrei ca dimineata sa-ti bata soarele direct in ecranul monitorului.

Sursele de iluminat din jurul biroului

Lumina naturala este fara indoiala cea mai importanta. Nu doar ca este un stimulent de buna dispozitie care s-a dovedit, dar reduce si oboseala ochilor atunci cand scrii sau citesti.

Insa, de cele mai multe ori, biroul de acasa este un gand ulterior amenajarii locuintei, iar iluminatului ambiental ii revine rolul de a suplini lumina naturala. Daca coltul de lucru nu beneficiaza de lumina alternativa poti folosi un lampadar sau o lampa de birou cu lumina calda care sa nu iti oboseasca ochii, acestea indeplinand si rolul de decoratiuni de birou.

Pozitia corpului in timpul lucrului la birou

Scaunul este unul dintre cele mai imporante piese de mobilier ale unui spatiu de lucru. Confortul si productivitatea sunt strans legate de pozitia in care stai la birou. Prin urmare, alegerea unui scaun potrivit este una deosebit de imporanta.

Poti opta pentru un scaun de birou operational, ergonomic sau directorial. Orice ai alege, primul criteriu pe care trebuie sa-l iei in considerare este, fara doar si poate, confortul si postura pe care o ai atunci cand te asezi pe el in fata biroului.